ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 2.10.2023

Ψήφισμα
Της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
Της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 2.10.2023

Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, έκφραση της αντίληψης του συνταγματικού νομοθέτη ότι οι αποδοχές των δικαστών πρέπει να τελούν σε αντιστοιχία και σπουδαιότητα με το λειτούργημά τους, έχοντας υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές με τους μνημονιακούς νόμους και παραμένοντας έκτοτε καθηλωμένο, αναλογεί πλέον στα προ του 2007 επίπεδα. Σε περίοδο εκτόξευσης του κόστους ζωής (ενέργεια, μισθώματα κλπ.), η συνέχιση της καθήλωσης των αποδοχών μας συνεπάγεται εμμέσως σημαντική μείωση αυτών, κάτι που, πέραν των άλλων, παραβιάζει τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη.

Περαιτέρω, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια εξέλιπαν οι λόγοι κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, παροχές οι οποίες ανάγονται στο 1821 και ακόμα πιο πριν, στην εποχή της τουρκοκρατίας, παγιώθηκαν δε με πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων.

Κατόπιν αυτών:
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αξιώνει την αναβάθμιση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών και, ειδικότερα, ζητά την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού και των επιδομάτων κατά 20%.
Περαιτέρω ζητά την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Επισημαίνουμε με έμφαση ότι δεν είναι ανεκτό οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές να αποτελέσουν το άλλοθι για τη στέρηση μισθολογικών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους και του λειτουργούς του Δημοσίου.
Εξουσιοδοτείται το ΔΣ να διεκδικήσει άμεσα την ικανοποίηση των παραπάνω αξιώσεων και να συγκαλέσει νέα Γενική Συνέλευσης εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις και να επιδιώξει την σύγκληση πανδικαστικής συνέλευσης για τις περαιτέρω ενδεικνυόμενες ενέργειες.