Χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Ειρήνης Γιανναδάκη στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (2013) της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

Κυρίες  και κύριοι  εισαγγελείς  σας ευχαριστούμε  για την πρόσκληση

Κυρίες και Κύριοι  προσκεκλημένοι

Το Σύνταγμα της  Χώρας μας  παρέχει μια ξεχωριστή και θεσμικά διακριτή  προστασία  για την  δικαστική εξουσία    

Η Πολιτεία μας  εντούτοις αποδίδει  μικρή  σημασία στην εξουσία αυτή. Υπάρχει  έτσι  πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ της κατά τον νόμο θέσης και αξίας των δικαστικών λειτουργών και της πραγματικότητας. Συνέπεια της αναντιστοιχίας αυτής είναι η συνεχής υποβάθμιση  της δικαστικής λειτουργίας, 

Kανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που υπάρχει στις δομές και λειτουργίες της Δικαιοσύνης.

 Σε επίπεδο κτιριακών  υποδομών,  υλικοτεχνικών μέσων υπαλληλικού προσωπικού και ασφάλειας των δικαστηρίων η κατάσταση είναι σχεδόν κωμική και βρισκόμαστε στο 2013. Οι δημόσιες δαπάνες για την δικαιοσύνη μειώνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής  των μνημονίων. 

Παραμένει ανοιχτό πάντα, και κάθε μέρα πιο πιεστικό, το μεγάλο ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης.

Και βεβαίως η   ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και το κύρος της  δικαστικής εξουσίας  είναι  το  διαρκώς ζητούμενο  .

Δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς ότι όλες οι κυβερνήσεις δύσκολα ανέχονται την ελεγκτική και κυρωτική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όταν  οι δικαστικός χειρισμός διεισδύει ή εκτιμάται ότι διεισδύει σε   κυβερνητικό  έργο το συνταγματικό “σαβουαρ βιβρ” πάει συνήθως περίπατο. Είναι κοινώς γνωστή η μειωτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων που δεν είναι αρεστές και η αυθαίρετη μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Και  ενώ δεν υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τα λειτουργικά δεδομένα ενός τόσο σημαντικού τομέα όπως  η δικαιοσύνη,  απέναντι   στις  οποιεσδήποτε  μισθολογικές αξιώσεις των δικαστικών λειτουργών  τα  αντισώματα είναι ενεργά και ισχυρά και οι διαστρεβλώσεις  συχνές.Η  μείωση των  αποδοχών  των δικαστικών λειτουργών  σε ποσοστό  τουλάχιστον 50%  δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης Αρκεί  απλώς να  τονιστεί ότι, όποιος παρακαλεί να εξοικονομήσει ότι είναι για τη ζωή του αναγκαίο δεν εχει φρόνημα άρχοντος και  δεν μπορεί  να είναι δικαστής. 

Κυρίες και κύριοι  εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων 

Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι με 2000 ευρώ,όπως δήλωσε  βουλευτής  του κοινοβουλίου μας, δεν μπορεί κάποιος να είναι βουλευτής. Μπορεί όμως  να είναι κάποιος δικαστής  με 1500 και 2000 Γιατί σ΄αυτά τα ποσά κυμαίνονται οι αποδοχές του πρώτου βαθμού. Σημειώστε ότι από αυτά τα ποσά πρέπει να προμηθευτεί  και  τα αναγκαία για τη δουλειά του, βιβλία και άλλα μέσα, άλλα και να πληρώσει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής  σε μεταβατικές έδρες δικαστηρίων, τα οποία τους επιστρέφονται μετά από μήνες

 Σκεφθείτε το, γιατί  αυτοί οι δικαστές αποφασίζουν για την ελευθερία  την περιουσία και άλλα αγαθά  κάθε πολίτη όσο ψηλά και αν στέκεται.

Παρόλα αυτά 

Σε μια εποχή  που  καταπατούνται  οι αξίες , ο νόμος , η δικαιοσύνη,  είναι ανάγκη να θυμίσωμε ότι σ΄αυτόν τον τόπο υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι με αξίες. Αξίες όχι προς πώληση αλλά ως στοιχείο πεποίθησης,και  βαθύτερης φιλοσοφίας ζωής ακόμη  και στις πιο δύσκολες  στιγμές. Αξίες  που πιστεύομε  ότι  εκφράζουν  την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών  της χώρας μας.