ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος

Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24

Τηλ 210-6996688 και 210-6980777

FAX: 210-6998848

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                            

Αθήνα, 20-12-2016

Αρ.πρωτ. 116

                                                               

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

       Σας ενημερώνουμε ότι με την 373/2016 απόφαση της  Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας,  έγινε δεκτή η από 14-11-2016 αίτηση αναστολής  Δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των οποίων και η Ενωσή μας, κατά της υπ’ αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 3300/13.10.2016). Με την ως ανω απόφαση διατάχθηκε ως κατάλληλο μέτρο η αναστολή  της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών να υποβάλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων έτους 2016 (χρήση 2015) μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της οικείας αίτησης ακύρωσης που ασκήθηκε κατά της ως άνω ΚΥΑ.

    Ως εκ τούτου αναστέλλεται προς το παρόν η υποχρέωσή μας για υποβολή   δήλωσης  περιουσιακής κατάστασης για τη χρήση 2015.

Ειδικότερα με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή Αναστολών αφού συνεκτίμησε το συνταγματικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, δέχθηκε ότι η άμεση ηλεκτρονική υποβολή των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. στο προβλεπόμενο από το άρθρο 7Α παρ. 3 του ν. 3691/2008 συλλογικό όργανο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχό τους και το οποίο πάντως δεν συγκροτείται, κατά πλειοψηφία τουλάχιστον, από δικαστικούς λειτουργούς, απολαμβάνοντες εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας κατά το άρθρο 87 του Συντάγματος, είναι δυνατόν, εν όψει των ιδιαίτερα σοβαρών συνεπειών που μπορεί εν γένει να επιφέρει στο πρόσωπο και την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, να προξενήσει σ’ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η αίτηση ακυρώσεως.

 Τονίζεται ότι η παραπάνω αναστολή καταλαμβάνει, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία το υπόχρεο πρόσωπο είναι δικαστικός λειτουργός, και την περίπτωση κατά την οποία δικαστικός λειτουργός είναι σύζυγος προσώπου που υπέχει αυτοτελή υποχρέωση υποβολής δήλωσης υπό την έννοια ότι στις  Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. του αυτοτελώς υπόχρεου προσώπου δεν θα περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα στοιχεία του δικαστικού λειτουργού. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει αυτοτελής υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης  από τον έτερο σύζυγο  για την άλλη επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. ιατρός του ΕΣΥ κ.α) .

Οι Δικαστικές Ενώσεις θα μεριμνήσουν για την επίσημη κοινοποίηση της 373/2016  απόφασης  στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι ο δικαστικός λειτουργός δεν εκπλήρωσε την σχετική υποχρέωσή του.

Θα σας ενημερώσουμε όταν θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ                                     ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΪΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ