Χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Ειρήνης Γιανναδάκη στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (2013) της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Κυρίες και Κύριοι  προσκεκλημένοι 

Κυρίες και κύριοι  δικαστές και εισαγγελείς

 Έχει ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς  σ΄αυτές τις ετήσιες ομιλίες  των προέδρων των δικαστικών ενώσεων  και των εκπροσώπων  της πολιτείας μας. Τα φετεινά ίδια με τα περσινά Αυτά που έλεγαν πριν από δέκα - δεκαπέντε χρόνια, αυτά  πάνω –κάτω λένε κι εφέτος.  Εξυμνείται  η δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία των λειτουργών της  και δίδονται υποσχέσεις  για την αναβάθμιση του ρόλου του δικαστή και της ποιότητας  του   δικαιοδοτικού  του έργου. Αλλά οι  δικαστές σπανίως  είδαν τους λόγους   να μετατρέπονται  σε πράξεις. Κάθε χρόνο λοιπόν καταγράφονται τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες συμπεριφορές που εκπορεύονται από  την ίδια νοοτροπία και τις ίδιες πολιτικές. Η μοναδική διαφορά είναι πως από διάψευση σε διάψευση  είμαστε μεγαλύτεροι  σε ηλικία  Κατά τα άλλα τίποτε σχεδόν δεν αλλάζει. Μπορούν να προκύψουν πολλά συμπεράσματα. Το ουσιαστικό είναι , πως η φτώχεια μας  είναι φτώχεια  στη νοοτροπία μας . Η αδυναμία μας είναι η έλλειψη πλατειάς και μεγαλόπνοης  θεώρησης για  να βρούμε  τις λύσεις  στα προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Τα γεγονότα γενικότερα, όπως τα αναλύσαμε και στη Πανδικαστική συγκέντρωση, καταδεικνύουν μιά αποκαρδιωτική και εξοργιστική δυσλειτουργία του δικαστικού συστήματος, που αντανακλά στον βαρειά φορολογούμενο δικαζόμενο έλληνα πολίτη .

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της πολιτείας μας 

Και εσείς και εμείς  δεν γινόμαστε  κατανοητοί στη κοινωνία  από  την ανάγνωση του Συντάγματος, αλλά από τον τρόπο πραγμάτωσής του. Μόνο με αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να έρθουμε με την κοινωνία στην επικοινωνία που γεννά τη συναίνεση ή την απόρριψη ή και την απελπισία.

Μέχρι σήμερα οι έλληνες πολίτες κατά κανόνα σέβονται τη δικαιοσύνη. Βρίσκεται ακόμη ψηλά στις προσδοκίες τους επειδή είναι συνώνυμη της νομιμότητας αλλά και της επιβίωσής τους στη σύγχρονη πραγματικότητα  αυτής της χώρας . 

Γι αυτό επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε, ότι  δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για  λόγια και παραπλανητικές εκτιμήσεις. Προέχουν πράξεις αποτελεσματικές που θα οδηγούν έξω από το τέλμα που σήμερα υπάρχει. Και στο οποίο πνίγονται όλες οι προοπτικές για μια σωστή και τίμια δικαιοσύνη όπως την επιτάσσουν το Σύνταγμα  και οι νόμοι της χώρας  μας